Kuinka ehkäistä yrittäjän burn outia?

prevent an entrepreneurValitettavan moni suomalainen yrittäjä palaa loppuun eli kokee totaalisen burn outin yritystoiminnan ja perhe-elämän moninaisessa ristiaallokossa. Tämä saattaa johtaa myös yritystoiminnan päättymiseen, mikä puolestaan voi aiheuttaa entiselle yrittäjälle aivan uudenlaisia ongelmia. Pahimmillaan häneltä menee pilalle sekä talous että terveys. Miten sitten tällaisen ikävän tilanteen syntymistä voitaisiin ennaltaehkäistä?

Työn mielekkyys on tärkeää

Jo ryhtyessäsi yrittäjäksi on tärkeää, että teet sellaista työtä, jonka koet mielekkääksi. Yllättävän moni on onnistunut luomaan harrastuksestaan itselleen yrityksen ja mikäpä olisikaan parempi lähtökohta mielenkiintoiselle yritystoiminnalle? Kun suhtaudut toimintaasi intohimoisesti, ei tämä jää asiakkailtasi huomaamatta. Jaksat todennäköisesti itsekin paremmin tehdä sellaista työtä, johon koet polttavaa yhteenkuuluvuutta kuin työtä, joka tuntuu lähinnä pakkopullalta.

Työn määrä kannattaa pitää inhimillisenä

Vaikka työ olisi mielekästäkin, ei kukaan kuitenkaan jaksa tehdä ympärivuorokautisia työpäiviä koko elämänsä ajan. Olen itse perustanut yksityisen päiväkodin ja vaikka olenkin aina pitänyt lapsista ja vaikka lastentarhanopettajan työ oli nuorena kutsumusammattini, olin lähellä palaa loppuun, koska työpäiväni venyivät niin kovin pitkiksi. Lopulta minut pelasti yrityksen myyminen.

Jos siis työpäiväsi tuntuvat venyvän 15 tunnin mittaisiksi toistuvasti vuodesta toiseen ja jos tunnet, ettei sinulla työn takia ole enää aikaa pitää yhteyttä ystäviisi tai ettei perheellesi jää riittävästi aikaa, kannattaa miettiä, voisiko työn järjestää jotenkin muuten. Olisiko sinulla esimerkiksi varaa palkata apuvoimia ja voisiko apuvoimien palkkaamiseen saada palkkatukea?

Jos työmäärä on pitkään aivan liiallinen, saatat helposti olla burn outin partaalla ennen kuin huomaatkaan. Työ saattaa alkaa tuntua epämiellyttävältä ja haluaisit kenties vain nukkua. Toisaalta saatat käydä ylikierroksilla eikä mikään enää oikein tunnu miltään. Tuntuu melkein siltä kuin elämästä katoaisivat värit.

Elämässä pitää olla muutakin kuin työ

Vaikka yritystoiminta ja työ tuntuisivatkin erityisen mielekkäiltä, pitää elämässä kuitenkin olla muutakin kuin työ. Huolehdi siitä, että ehdit levätä riittävästi ja että ehdit tavata ystäviäsi. Pidä huolta myös siitä, että ehdit tehdä sellaisia asioita, joita pidät erityisen mielekkäinä – onpa se sitten kirjan lukemista, urheilua tai matkustelua. Tämä auttaa sinua palautumaan työn aiheuttamasta stressistä ja väsymyksestä. On tärkeää, että sinulla on mahdollisuus puhua läheistesi kanssa myös työsi aiheuttamista negatiivisista tunteista.

Älä pyri hoitamaan kaikkea yksin

Minun suurin virheeni päiväkotiyrittäjänä oli se, että pyrin hoitamaan kaiken mahdollisen itse. Tämä tietysti aiheutti aivan liian suuren työmäärän ja käsissäni oli lopulta aivan liian suuri määrä lankoja. Avun palkkaaminen ajoissa olisi saattanut pelastaa tilanteen ilman että päiväkotia olisi tarvinnut myydä.

Toisaalta olen kyllä erittäin iloinen myyntipäätöksestä, koska tuon päätöksen ja pienen lepotauon jälkeen värit palasivat elämääni entistä kirkkaampina ja löysin aivan uudenlaisen tavan toimia yrittäjänä vetämättä itseäni burn outin rajalle. Koska yrittäjä tuntee usein olevansa itse vastuussa omasta elämästään, saattaa hän pyrkiä selviytymään yksin myös sellaisista tilanteista, joihin hänellä itsellään ei ole ratkaisun avaimia.

Tunnista oireet ajoissa ja hae tarvittaessa ammattiapua

Burn outin ehkäisemisessä on tärkeää tunnistaa sen varoitusmerkit ajoissa. Jos työ alkaa tuntua vastenmieliseltä ja jos tunnet itsesi toistuvasti erityisen väsyneeksi, ärtyneeksi tai tyytymättömäksi, on aika ottaa aikalisä ja pohtia omaa tilannetta kriittisin silmin. Yrittäjän on erityisen tärkeää pitää huolta omasta jaksamisesta, koska kukaan ei sitä yrittäjän puolesta tee! Jos siis tunnistat itsessäsi alkavan burn outin merkkejä, on aika hakeutua ammattiauttajan juttusille! Ei ole heikkoutta myöntää olevansa loppuun palanut, vaan on rohkeaa lähteä hakemaan apua ennen kuin on liian myöhäistä.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website