Onko blogilla mahdollista ansaita?

earn a blog on a blogYllättävän moni tuntuu kadehtivan bloggaajia. Heihin saatetaan liittää mielikuva helposta ja onnellisesta pintaliitoelämästä, jonka kautta bloggaaja saa helposti rahaa. Tämä mielikuva ei olekaan kovin yllättävä, jos blogeja tarkastelee vain pintapuolisesti. Pintaliitoblogeista voi helposti saada sellaisen kuvan, että bloggaajan elämä on pelkkää matkustelua, herkullisia ravintolalounaita, kauniita vaatteita ja asusteita sekä upeita merkkilaukkuja, ellei pysähdy miettimään asiaa hieman syvemmin.

Blogit esittävät vain pintaraapaisun bloggaajan elämästä

Vaikka blogin perusteella saattaisikin näyttää siltä, että bloggaaja elää oikeaa unelmaelämää, kannattaa kuitenkin aina muistaa, että blogi kertoo vain pintaraapaisun kirjoittajansa elämästä. Tämän lisäksi tämä raapaisu on usein vieläpä hieman, tai jopa runsaasti, väritetty. Suosittu bloggaaja tuskin kertoo sinulle, ainakaan toistuvasti, epäonnistumisistaan tai epävarmuuden tunteistaan, joita saattaa tulla vastaan yllättävän usein. Blogin lukijan saattaa olla myös vaikea hahmottaa kaikkea sitä työtä, mitä yhden blogipostauksen tekeminen on saattanut bloggaajalta vaatia – puhumattakaan siitä ajasta, jota yhden postauksen laatiminen on saattanut viedä.

Hyvän blogipostauksen laatiminen vaatii runsaasti aivotyötä ja suunnittelua. Pelkkä tekstin kirjoittaminen on vain pieni osa blogitekstin laatimisesta. Tämän lisäksi teksti saattaa vaatia aiheeseen perehtymistä. Kuvat ovat tavallisesti erittäin tärkeä osa blogitekstiä. Niitä pitää siis sekä ottaa että muokata. Teksti pitää myös oikolukea. Kaikki tämä vie runsaasti aikaa. Tuntipalkoille pääseminen onkin bloggaajalle vaikeaa eikä blogia välttämättä kannata perustaa pelkän rahan vuoksi.

Blogeja sanotaan syntyvän kuin sieniä sateella

Usein puhutaan siitä, että uusia blogeja syntyy valtavan paljon – sanotaan jopa, että niitä syntyy kuin sieniä sateella, millä pyritään kuvaamaan sitä valtaisaa uusien blogien määrää, joita innokkaat kirjoittajat aloittavat. Valitettavasti kovin moni blogi tyrehtyy ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä ja alkujaan kovin innokas kirjoittaja kuoppaa haaveensa sen alkumetreillä. Tähän on varmasti useita syitä, joista yksi on varmasti se, että uusi bloggaaja huomaakin hyvin pian, kuinka paljon bloggaaminen oikeastaan vaatiikaan ja kuinka vaikeaa onkaan erottua blogimassasta ja saada uskollisia lukijoita. Uskollisten lukijoiden löytämiseksi on tärkeää kirjoittaa mielenkiintoista blogia sekä luoda vuorovaikutuksellinen suhde blogin lukijoiden kanssa.

Miten blogilla voi ansaita?

Jos onnistut saamaan blogillesi uskollisia lukijoita, voit myös ansaita sillä jonkin verran. Vain harva suomalainen bloggaaja elättää itsensä pelkästään bloggaamalla, mutta pientä lisätuloa blogista on toki mahdollista saada. Miten tämä sitten onnistuu?

Ensinnäkin voit hankkia blogiisi affiliate-mainoksia. Muutamat tällaiseen mainontaan erikoistuneet sivustot tarjoavat mahdollisuuksia tällaiseen yhteistyöhön. Sivustoilta löytyy valmiita bannereita sekä muuta materiaalia mainonnan aloittamiseen. Jos kirjoitat kuntoilublogia, voit esimerkiksi mainostaa sivustollasi suosikkiurheilulajiisi liittyviä välineitä ja laittaa tekstistä seurantalinkin suoraan yhteistyöyrityksesi sivulle. Jos lukijasi ostavat jotakin kyseiseltä sivustolta, saat ostoista osingot. Jos taas pidät leivontablogia, voit kertoa blogissasi samaan tapaan vaikkapa leivontavälineistä.

Toinen tapa ansaita blogilla on kirjoittaa juttuja yhteistyössä erilaisten yritysten kanssa. Tällaiset yhteistyökuviot saattavat liittyä esimerkiksi jonkin tuotteen tai palvelun testaamiseen, josta kirjoitat blogiisi maksua vastaan jutun. Kannattaa mainita blogissasi, että olet kiinnostunut tekemään yritysten kanssa yhteistyötä. Voit kertoa samassa yhteydessä myös aikaisemmin tekemistäsi yhteistöistä esimerkinomaisesti. Muista ilmoittaa samalla myös yhteystietosi selkeästi, jotta mahdolliset potentiaaliset yhteistyökumppanit voivat ottaa sinuun yhteyttä vaikka saman tien.

Blogilla ansaitseminen ei välttämättä ole kovin helppoa, mutta aina kannattaa yrittää. Osa suomalaisistakin bloggaajista on onnistunut luomaan rakkaasta harrastuksestaan rakkaan työn, joka on tehnyt heistä näkyviä vaikuttajia suomalaisen blogimaailman keskuudessa. Tällaiset bloggaajat ovat oivallisia esimerkkejä siitä, kuinka omaa intohimoa seuraamalla on mahdollista toteuttaa omat unelmat!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website